Klima da ali ne?

klimatska naprava

Vsako leto, ko nas prvič zajame vročinski val ter se temperature dvignejo nad 30 °C, se pojavi potreba po klimatizaciji prostorov. Človeškemu telesu najbolj ustreza temperatura med 22 in 24 °C, raziskave pa kažejo, da že dvig temperature za 2 °C nad to vrednost povzroči upad koncentracije in produktivnosti za 15%. Prav tako previsoke temperature vplivajo na spanec, splošno utrujenost in slabo počutje.

Kakšno klimatsko napravo potrebujem?

Izbor klimatskih naprav je širok, tako da velikokrat ne vemo za katero se odločiti. Vsekakor ne priporočamo nakupa cenenih klimatskih naprav neznanih proizvajalcev, saj tudi pri klimatskih naprav najcenejše ni ravno najboljše. Če pogledamo samo moč hlajenja (2.5kW, 3.5kW … ) se vrednosti ne razlikujejo, že če pogledamo energetsko porabo (razlika v porabi je lahko tudi dvakratna), življensko dobo kompresorja, ali klimatska naprava omogoča tudi ogrevanje, razne funkcije razvlaževanja itd. pa je jasno da mogoče najcenejša klimatska naprava le ni najmodrejša izbira.

 

Klimatske naprave z inverterjem

Razlika med navadno in invertersko klimatsko napravo je v delovanju kompresorja. V INVERTER klimatski napravi se lahko vrtljaji v kompresorju poljubno spreminjajo od približno 20 do 160 % nominalnega števila vrtljajev, kar pomeni, da inverter lahko deluje v širokem razponu moči, kot mu to narekujejo trenutne potrebe. Kompresor navadne klimatske naprave lahko deluje le s 100 % ali pa stoji. Pri nominalni moči se inverterjev izkoristek bistveno ne razlikuje od navadne klime. Vendar je treba vedeti, da je za vzdrževanje stalne temperature v prostoru potrebna običajno občutno manjša moč, kot je najvišja moč klimatske naprave. Klima naprava naj bi zato večino časa delala s polovično, ali celo tretjinsko močjo. Prav pri takih močeh pa izkoritek inverterja znatno naraste. Inverter klimatska naprava zato varčuje z elektriko bolj kot običajna klimatska naprava.

 

Ogrevanje s klimatsko napravo

Klimatske naprave se že dolgo ne uporabljajo samo za hlajenje prostorov. Vprehodnih mesecih med vročim poletjem in mrzlo zimo vam lahko klimatska naprava ogreje prostor dosti ceneje kot centralna peč na olje ali plin. Sodobne klimatske naprave so namreč “male toplotne črpalke”, ki z visokimi izkoristki (COP) poskrbijo za majhno porabo elektrike. Pri COP 4 namreč naprava z 1kW porabljene električne energije odda za 4 kW toplote.

 

Za čistejši zrak

Zrak, ki ga izpiha klimatska naprava je zaradi filtracije očiščen prahu, odvzeta mu je tudi odvečna vlaga, tako, da je za dihanje bolj prijeten. Pri boljših klimatskih napravah so vgrajeni nano, ali plazmatski filtri, ki zrak še dodatno prečistijo vseh alergenov, bakterij, virusov in pršic.

 

Cene kvalitetnih klimatskih naprav (Mitsubishi, Daikin, Fujitsu) z vključeno montažo stanejo manj kot 1000€, tako da je čas za nakup naprave pravi.

Komentirajte članek