Miti in resnice o toplotnih črpalkah

like dislike

V pogovorih z našimi strankami se v podjetju Goeko pogosto srečujemo z vprašanji v zvezi s toplotnimi črpalkami. Nekatera vprašanja nas včasih tudi presenetijo. Opažamo, da se pri strankah porajajo zaradi slabe informiranosti s strani prodajalcev in monterjev toplotnih črpalk, bodisi zaradi zavajajočih člankov proizvajalcev toplotnih črpalk.

Danes bomo poskusili nekaj teh »mitov« razbiti.

 

  • Toplotna črpalka je najcenejši način ogrevanja.

Ne drži. Čeprav so kvalitetne toplotne črpalke, ki imajo dober izkoristek, med cenejšimi načini ogrevanja, je ogrevanje na biomaso še vedno najcenejše.

 

  • Investicija v toplotno črpalko se dolgo ne povrne.

Ne drži. V povprečni hiši v Sloveniji (150m2 , 5cm izolacije) se investicija v toplotno črpalko povrne v približno petih letih in pol.

 

  • Toplotne črpalke imajo kratko življenjsko dobo.

Ne drži. Sodobne toplotne črpalke znanih proizvajalcev imajo življenjsko dobo vsaj 20 let, to pa lahko z menjavo nekaterih vitalnih delov, recimo kompresorja, še podaljšamo.

 

  • Toplotne črpalke zrak/voda so zelo glasne in moteče za okolico.

Delno drži. Glasnost zunanje enote toplotne črpalke je zelo odvisna od kakovosti nekaj pa tudi od montaže in same postavitve toplotne črpalke. Če je toplotna črpalka postavljena na dušilce tresljajev, je kakovostna in pravilno pozicionirana (na ravno pod okno sosedove spalnice), je glasnost zanemarljiva.

 

  • Upravljanje s toplotno črpalko je tehnično precej zahtevno.

Ne drži. Dober in prijazen monter vam bo nastavil avtomatizirano delovanje toplotne črpalke po vaših željah glede na dan in uro v tednu, tako da je potrebno le pritisniti na gumb za vklop oz. izklop, ko se odpravite na dopust.

 

  • Talno ogrevanje in toplotna črpalka sta zmagovalna kombinacija.

Drži. Pri talnem ogrevanju je ogrevalna površina zelo velika, tako da je temperatura vode v sistemu med 30 in 35 stopinjami Celzija, kar je za 20 stopinj nižje od vode v radiatorjih. S talnim ogrevanjem torej nimamo potrebe po visokotemperaturni toplotni črpalki (manjši strošek investicije), hkrati pa se tudi znebimo velike količine prahu v zraku, ki kroži zaradi velikih temperaturnih razlik pri radiatorskem ogrevanju.

 

  • Toplotna črpalka je primerna samo za hiše z dobro izolacijo in dobrimi okni.

Ne drži. Ravno pri hišah s slabo izolacijo je prihranek pri ogrevanju s toplotno črpalko najvišji, saj le-ta dosti bolj optimalno spreminja energijo v toploto kot recimo peč na kurilno olje. Večja kot je torej poraba energentov na leto (slaba izolacija, stara okna), večji je prihranek v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje.

Komentirajte članek