Peči na drva se vračajo!

Ogrevanje na kurilno olje je iz dneva v dan dražje. Cene naftnih derivatov vztrajno rastejo, s tem pa tudi stroški ogrevanja. Zato so peči na drva gotovo boljša in cenejša alternativa kurilnemu olju.

 

V primerjavah peči na kurilno olje in peči na drva so ugotovili, da se v nekaterih primerih stroški ogrevanja z drvi in kurilnim oljem razlikujejo tudi do 300%. Les je obnovljiv vir, v Sloveniji pa imamo veliko površino gozdov, ki ustvarjajo ogromne količine kurilne mase.

peci na drva 1

Peči na drva so dandanes veliko bolj napredne od tistih iz starejših časov, kakršnih smo bili vajeni iz starejših zgradb, vikendov,… Moderna zasnova in materiali močno prekašajo zmogljivost starejših peči ter omogočajo lahko in udobno uporabo.

peci na drva 2

Sodobne peči na drva so narejene v skladu s priporočili za varovanje okolja. To pomeni, da pri kurjenju takih peči nastaja manj človeku in naravi nevarnih snovi. Spadajo med okolju prijazne načine ogrevanja z obnovljivimi viri, ki je cenovno ugodno.

 

 

Peči pa so napredovale tudi na drugih področjih. Čiščenje in vzdrževanje sodobnih peči je veliko enostavnejše, nalagalni prostor za drva pa je prirejen na tak način, da lahko udobno temperature prostora vzdržujemo z redkim nalaganjem drv (do le enkrat ali dvakrat dnevno).

 

Peči imajo zelo visok izkoristek energije. To je delno tudi po zaslugi boljše regulacije vleka, ki omogoča boljše izgorevanje kurjave in s tem manjše izpuste, manjšo obremenitev okolja, ter manj pepela. Nekatere peči na les podpirajo več vrst kurjave, kar izboljša praktičnost, za kar najboljši izkoristek dobljene energije iz kurjave pa Vam priporočamo peč, ki je narejena prav za kurjenje na drva.