Pozor, plesen

pozor, plesen

Za najugodnejše počutje doma, naj bi se relativna vlažnost zraka gibala med 40% in 60%, dočim velja da je 50% vlažnost idealna. Vlaga v zraku se dviga zaradi samega dihanja bivajočih, telesnih aktivnosti, tuširanja, izhlapevanja iz rastlin, kuhanja, pranja ter zaradi gradbenih nepravilnosti kot so toplotni mostovi, luknje, vlažnost sten ipd. Mnogokrat se plesen pojavi tudi po menjavi oken v starejših stavbah, saj nova okna mnogo bolje tesnijo in s tem zadržujejo vlago v stanovanju. Brž ko se relativna vlažnost v zraku dvigne nad 80% pride do ugodnih pogojev za nastanek plesni.

Poznamo na tisoče vrst plesni, nekatere tudi s pridom uporabljamo (plemenite plesni pri sirih ipd.), vendar je večina plesni nevarnih za zdravje. Če se pojavijo tipični simptomi kot so pogosti glavoboli, smrkav nos, razdražene oči, dezorientacija, razdraženost in depresija, obstaja velika verjetnost da imamo v stanovanju plesen. Največkrat se pojavi na mestih kjer je vlažnost najvišja ali pa tam kjer zrak najmanj kroži (koti, robovi sten, podboji).

Poleg same sanacije plesni z raznimi preparati, je važno da se plesni znebimo sistematsko z znižanjem vlage v prostoru, saj dolgotrajna plesen poleg vpliva na zdravje bivajočih, pusti tudi posledice na notranji opremi in gradbenih materialih, s čimer pada vrednost nepremičnine.

Kako se torej trajno znebiti vlage v stanovanju. Najbolj enostavna rešitev je pogosto zračenje (vsaj 3krat na dan) tako, da se ustvari prepih s katerim se odvečna vlaga odstrani iz prostora, vendar se pri tem izgublja tudi energija porabljena za ogrevanje ali hlajenje stanovanja. Hkrati je težko zračiti stanovanje če vas ni doma, tako da je najboljša rešitev prezračevanje z rekuperacijo. S kvalitetnim sistemom prezračevanja z rekuperacijo, se celoten zrak v stanovanju zamenja praktično vsako uro, pri tem pa se ohrani približno 95% toplote iz odpadnega zraka. Vzdržuje se optimalna vlažnost zraka, poleg tega pa se znebimo tudi vonjev, alergenov (cvetni prah, pršice…) in prahu. Sodobni sistemi prezračevanja postajajo vedno bolj cenovno ugodni, zaradi prihranka pri energiji, pa za njih dobite tudi nepovratne subvencije pri Eko skladu.

Komentirajte članek