Talno ogrevanje in krčne žile

talno ogrevanje 2

Že stari Rimljani so poznali prednosti nizkotemperaturnega ogrevanja, zato ni čudno da tudi sedaj talno ogrevanje postaja vedno bolj priljubljena oblika ogrevanja naših domov. Še vedno pa se na Goeko velikokrat srečujemo z najpogostejšim mitom o talnem ogrevanju – Talno ogrevanje povzroča krčne žile.

Kaj pravzaprav so krčne žile in kaj jih povzroča. Vzrok za nastanek krčnih žil je v večini primerov prirojen, gre za tako imenovano manjvrednost sten ven in njihovih zaklopk, kar onemogoča normalno kroženje krvi iz nog nazaj do srca. Tveganje za razvoj krčnih žil povečujejo številni dejavniki, med katerimi so najpomembnejši staranje, ženski spol, genetika, prekomerna telesna teža in dolgotrajno sedenje, ki preprečuje normalno kroženje krvi. Zdravniki prav tako obolelim odsvetujejo gretje okončin na soncu ter vroče kopeli in prav iz tu izhaja bojazen nastanka krčnih žil zaradi talnega ogrevanja.

Sistem sodobnega talnega ogrevanja s svojo veliko površino omogoča nizkotemperaturno ogrevanje bivalnih prostorov. Razlika med temperaturo vode v ceveh (26-30°C) in zraka v prostoru (23°C) je manjša od 10 stopinj Celzija. Tla tako na dotik niso vroča, temveč mlačna, kar izniči bojazen izpostavljanja spodnjih okončin previsokim temperaturam, ki bi lahko povzročile oziroma poslabšale pojav krčnih žil.

Nekaj desetletij nazaj, so zaradi slabših gradbenih materialov ter neuporabe izolacije sistemi talnega ogrevanja morali uporabljati bistveno višjo temperaturo vhodne vode (tudi do 50°C), s katero so lahko ohranjali normalno notranjo temperaturo. Pri takih temperaturah pa je bojazen za nastanek krčnih žil že na mestu.

Zdravstvenih skrbi pri sodobnem talnem ogrevanju torej ni, o ostalih prednostih, kot so prihranek energije, manj prahu, več prostora itd. pa v prihodnjih člankih.

Komentirajte članek